PISA 2015 Yarın Açıklanıyor


   Türkiye'de öğrencilerin uluslararası düzeyde fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen sınav olan PISA 2015(Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Sınavı) yarın açıklanıyor.Türkiye 2012 yılına açıklanan sonuçlara göre 65 ülke arasında ilk 40'a girememişti.

PISA NEDİR?

PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) bir projesidir.PISA’nın temel hedefi eğitim sistemlerinin, ülkelerin iktisadi açıdan gelişmek için ihtiyaç duyduğu insan sermayesini yetiştirmedeki başarısını tespit etmektir. Diğer bir deyişle PISA’nın açılımında öğrenci değerlendirme programı geçmesine rağmen, aslında değerlendirilen son tahlilde ülkelerin eğitim sistemidir. Bu temel amaç, PISA testleriyle nelerin ölçüldüğünden testlerin kimlere uygulandığına kadar birçok faktörü de belirlemektedir.
PISA NASIL UYGULANIR?
PISA kapsamında 15 yaş grubundaki en az 7 yıl öğrenim görmüş olan öğrencilere uygulanır.Çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli, açık uçlu, kapalı uçlu gibi soru türleri uygulanır. PISA'ya katılacak okul ve öğrencilerin seçimi,OECD tarafından tesadüfi olarak belirleniyor. Diğer ülkelerde olduğu gibi, 15 yaş grubu öğrencilerin bulunduğu tüm okul türlerinden (Anadolu lisesi, Fen lisesi, Meslek lisesi ) öğrenciler PISA’ya katılıyor.Bu yaştaki öğrenciler, birçok ülkede geçerli olan zorunlu öğrenim süresini doldurmak üzere olduklarından 15 yaş, PISA tarafından öğrenciliğin ardından yetişkin bir vatandaşlığın başlayabileceği en küçük yaş olarak kabul edilir.
PISA 2012 çalışmasına Türkiye’den 4848 öğrenci katılmıştır.



Türkiye’nin her 3 alandaki ortalama başarısı giderek artmaktadır.





Yarın PISA 2015 verileri açıklandığında sonuçlarını sizlerle paylacağız.

http://pisa.meb.gov.tr/wp-content/uploads/2013/12/pisa2012-ulusal-on-raporu.pdf adresindeki bilgilerden yararlanılmıştır.

Daha Fazla Haber İçin www.kamusalhaber.org
TAG