Sınıf Öğretmenlerinin Maaş Karşılığı Ek Ders Sorunu Giderilmelidir




    Sınıf öğretmenleri ile branş öğretmeleri arasında gelir adaletsizliğine neden olan okutmak zorunda oldukları aylık karşılığı ek ders sorunu eşit işe eşit ücret ilkesine riayet edilerek ortadan kaldırılmalıdır.Şu an yürürlükte olan yönetmeliğe göre ana sınıfı ve sınıf öğretmenlerinin haftada 18 saat maaş karşılığı derse girme zorunluluğu bulunurken,branş öğretmenlerinin maaş karşılığı derse girme zorunluluğu 15 saattir.

    Ülkemizde ilkokul ve anaokullarında yaklaşık 400 bin anasınıfı ve sınıf öğretmeni olduğu göz önünde bulundurulduğunda çok büyük bir öğretmen kitlesini etkileyen bir gelir adaletsizliği ortada durmaktadır.Dikkat çekmek istediğimiz maaş karşılığı ek ders sorununu açıklamalı olarak ifade etmeye çalıştık.

    Hali hazırda anasınıfı ve sınıf öğretmenleri haftada girmiş oldukları 30 saatlik dersin 18’in saatini maaş karşılığı girmek zorunda, 12 saatini ek ders olarak almaktadırlar. 3 saat de hazırlık ve planlamadan hesaplandığında toplamda haftada 15 saat ek ders hak etmiş olmaktadırlar.

    Ama bir branş öğretmeni haftada 30 saat derse girdiğinde 15 saat maaş karşılığı,15 saat ek ders,2 saat rehberlik ve sosyal etkinliklerden ve girmiş oldukları her 10 saate 1 ek ders(30 saat girildiğinde 3 saat ek ders) yazılarak toplamda 20 saat ek ders hak etmiş olmaktadırlar.

   Sonuç olarak anasınıfı ve sınıf öğretmeni de branş öğretmeni de 30 saat derse girmesine rağmen anasınıfı ve sınıf öğretmenleri 15 saat branş öğretmenleri ise 20 saat ek ders ücreti almaktadır.Yaklaşık olarak bir hesap yapılacak olursa:


Anasınıfı ve sınıf öğretmenleri Nöbet Görevi Hariç;
Haftalık 15 saat x 15.50 TL(1 ek ders ücreti)= 232,5 TL
1 AY 4 hafta olarak hesaplandığında 930 TL ek ders ücreti almaktadır.


Branş öğretmenleri Nöbet Görevi Hariç;
Haftalık 20 saat x 11.40 TL(1 ek ders ücreti)= 310 TL
1 AY 4 hafta olarak hesaplandığında 1240 TL ek ders ücreti almaktadır.


   Branş öğretmenleri yaklaşık olarak anasınıfı ve sınıf öğretmenlerinden aylık 310 TL fazla almaktadır.Bu adaletsizlik yerli yerinde dururken Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında, okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine kurs görevi verilmeyecek olması bu haksızlığı bir kez daha katlamıştır.

    2014 yılı 19. Milli Eğitim Şurası’nda"Branş ve sınıf öğretmenlerinin aylık karşılığı girmek zorunda oldukları haftalık ders saatinin 15 ders saati olarak eşitlenmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır. " tavsiye kararı alınmış fakat bugüne kadar sendikaların girişimleri olmuşsa bile kamuoyunun haberi olmamış ve herhangi bir gelişme yaşanmamıştır.

    Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, 28 Ekim'de Eskişehir’de yapmış olduğu bir açıklamasında ”Branş öğretmenlerinin maaş karşılığı 15 saat, sınıf öğretmenlerinin ise 18 saat olmasıyla ilgili düzenleme yapılacak ve denge sağlanacak. Yani sınıf ve okul öncesi öğretmenlerinin haftalık maaş karşılığı 18 saatten 15 saate düşürülecek. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili çalışma yapılacak.” Demesine rağmen hala en ufak bir gelişme sağlanmamıştır.

    Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ve sendika temsilcilerinden bu konuda bir an öne bir girişimde bulunulup gerekli düzenlemenin yapılmasını ve sınıf öğretmenleri ile branş öğretmenleri arasındaki bu haksızlığın bir an önce çözüme kavuşturulmasını bunun yanı sıra sınıf öğretmenlerinin de destekleme ve yetiştirme kurslarını açabilmelerinin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etmekteyiz.


Nevzat CAN
TAG